Dr. Octavian Ştireanu: “Marele şmen politic”

by

http://www.azi.ro/index.php?data=12.12.2011&rubrica=Prima_pagina&citeste=1
“Limbajul din titlu este justificat de modul în care Traian Băsescu şi Emil Boc prezintă recentul acord european. Una se întâmplă pe-acolo şi alta ni se livrează din mâneca gândirii cotroceniste.


Emil Boc deja a transformat decizia mai marilor europeni în agent electoral pentru alegerile de anul viitor. În loc să vorbească despre cum a înţeles el acordul – care se cheamă chiar „interguvernamental“ şi pe care l-a semnat fără să ştie – şi ce are de gând să facă, în calitate de premier, dl Boc înjură din greu opoziţia pentru „populism şi demagogie“!…

Traian Băsescu nu se lasă mai prejos, el fiind, de fapt, campionul şmenului politic autohton, prin care una se decide pe plan internaţional şi alta ne prezintă el de fiecare dată la televizor. De pildă, este de pomină teza sa – pe care o afirmă doar acasă, întrucât acolo, în fiefurile democraţiei n-are curaj – potrivit căreia de vină pentru situaţia de acum din zona euro este de vină dorinţa de… voturi a tuturor politicienilor, din toate guvernele europene! Niciodată, niciun lider dintr-o ţară democratică n-ar putea gândi, darmite să mai şi afirme, că de vină pentru crizele economice sunt alegerile democratice. Este un şmen pur băsist. Mai bine fără voturi – este mesajul subliminal transmis de Băsescu, deci mai bine fără alegeri – cum el chiar este pe cale să instaureze în România.

Dar marele şmen al lui Băsescu este că acum vrea să prezinte intenţia sa veche de modificare a Constituţiei drept cerinţă europeană! Şansă unică, alba-neagra, ca-n Obor.

Fibrilaţia, tonul categoric şi tremuratul general care l-au cuprins chiar ieri, pe acest subiect, dovedeşte cât de mare este pofta lui Băsescu de a da lovitura la Constituţie! Acesta este marele şmen politic al lui Băsescu: schimbarea Constituţiei sub pretextul că aşa ne-ar cere UE! În acord nu se fac referiri la Constituţiile statelor, ci doar la faptul ca semnatarele acordului să treacă în legislaţia naţională cerinţele stabilite de comun acord. Statele au nevoie de o garanţie. Dar una stabilesc şefii de state şi alta scoate Băsescu la taraba politicii româneşti.

România oricum are trecută în legea bugetului naţional obligaţia de a coborî deficitul bugetar sub limita impusă de acordul de la Bruxelles. Guvernul Băsescu-Boc n-are decât să respecte propria lege şi se va încadra în acord. Care este atunci, problema? Problema este că Băsescu vrea din nou să forţeze modificarea Constituţiei, prevalându-se de interpretări personale ale unor decizii ale UE. Nu este deloc prima dată când procedează astfel.

Epuizându-şi resursele de credibiltate pe plan intern şi fiind tot mai mult abandonat de ciracii săi politici, aflaţi în plin efort de salvare individuală, Băsescu vrea să-şi impună voinţa invocând tot felul de autorităţi internaţionale. Ba Uniunea Europeană, ba FMI, ba ambasadorul marelui licurici, ba monitorizarea MVC – întotdeauna Băsescu a găsit pe câte cineva important din străinătate, care este, pasămite, foarte grijuliu cu soarta românilor şi pe care-l citează, real sau imaginar, cu o voluptate nedisimulată. El n-are nicio jenă să pună mereu pe seama altora propriile sale intenţii. „Vorbeşte Moscova“ din deceniul şase al secolului trecut trebuie să fi fost un adagio romantic, faţă de virulenţa cu care Băsescu îşi revendică deciziile sale pe plan intern de la norme internaţionale imaginare.

Dorind să ajungă mereu la „castravetele“ modificării Constituţiei, Băsescu a spus, vineri, că acordul menţionează înscrierea în legislaţiile naţionale „în cel mai scurt timp“, dar ieri a inventat şi un termen: 31 decembrie 2012! În acord nu se pomeneşte aşa ceva. Ba, mai mult, însuşi textul ca atare al acordului interguvernamental urmează să fie definitivat şi semnat abia la anul, în luna martie.

Ca să nu avem dubii despre cabotinismul său politic, Băsescu a adăugat în faţa presei, cu un început de hăhăială: „Uite cum a venit UE şi pare a spune „Domnule preşedinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament“. După aia a zis că e o glumă… O alba-neagra…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: