MONDIAL

by

250px-Mondial_la_inceputuri

Mondial este o formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1966 la Bucureşti.  Se numără printre primele grupuri din ţară care fac trecerea de la muzica beat la direcţii mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv într-o etapă mai târzie).

Mondial a existat până la finele şaptezecilor. De-a lungul anilor, schimbările de componenţă s-au produs foarte des, motiv pentru care a reconstitui cu exactitate istoria formaţiei este o sarcină aproape imposibilă (materialele existente se contrazic nu de puţine ori, foştii membri amintesc repere temporale greşite). De aceea, articolul de faţă nu poate garanta exactitatea sa cronologică (evenimentele prezentate riscă o marjă de eroare de maxim un an de zile). În schimb, corectitudinea factuală este asigurată în cea mai mare parte. Vom conveni de-a lungul articolului, să oferim titlurile operelor citate în grafia originară (de exemplu, Atît de fragedă, Departe sînt de tine).

Formaţia Mondial a traversat două etape distincte de creaţie, succesul fiind atins la puţin timp după înfiinţare; după câţiva ani de succes răsunător în ţară, când se editează un număr de discuri şi în străinătate (1967-1971), a urmat o perioadă de penumbră instalată treptat, din 1972 până în 1979, stilul diversificându-se către noi direcţii, iar componenţa formaţiei devenind tot mai instabilă. În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: Romanţă fără ecou (cunoscută şi prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porţelan”), Primăvara, Atît de fragedă ş.a.

Advertisements

One Response to “MONDIAL”

  1. octavpelin Says:

    Sarutmana,multumesc pentru aceste postari cu melodiile formatiei Mondial,ce chefuri trageam,mai am discurile ,o zi minunata 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: